Blogs

« Back

Žiť dvojitý život: Raefova tajná viera v Egypte

Žiť dvojitý život: Raefova tajná viera v Egypte

Keď sa Raef* a Sawsan* stali kresťanmi, zo strachu z odhalenia museli si zachovať zdanie, že pokračujú v nasledovaní islamu. To sa však skončilo, keď Raefov otec objavil jeho Bibliu. Vďaka vašim modlitbám a podpore Raef a Sawsan vedia, že nie sú sami

Keď Raefov otec našiel Bibliu, vtedy si Raef uvedomil, že jeho život je v nebezpečenstve.  

„Jedného dňa, keď sme boli s manželkou preč z domu, môj otec vošiel do našej izby a našiel Bibliu,“ spomína si Raef. "Potom nám ukázal, čo objavil a dozvedel sa o našej novej viere v Ježiša."  

„Môj otec nás obvinil z klamstva, označil nás za neveriacich a zúrivo kričal, že by sme mali byť zabití,“ pokračuje Raef. „Tiež sa nám vyhrážal, že nám ublíži, ak zostaneme v dedine. Plní strachu sme ušli z domu a všetko sme nechali tam.“ 

Pre nás môže byť ťažké pochopiť realitu života tajných kresťanov. Ale na miestach ako Egypt, kde žije Raef a jeho manželka Sawsan*, každý, kto konvertuje z islamu, čelí neustálemu nebezpečenstvu. A kvôli tomu mnohí konvertiti vedú dvojaký život.  

Odhalená Raefova viera  

„Žil som s manželkou Sawsan v rodinnom dome spolu s rodičmi,“ hovorí Raef. „Pracoval som ako taxikár, aby som uživil rodinu; taxík patril môjmu otcovi. Môj otec bol imám. Bol to fanatický moslim, ktorý nenávidel kresťanov. 

Keď Sawsanov brat konvertoval na kresťanstvo a rozprával svoje svedectvo, Raef a jeho manželka prijali Ježiša ako svojho Spasiteľa. Tak žili asi tri roky. 

„Od nášho obrátenia sme sa pripojili k domácemu zboru, čo nás menilo, pričom sme začali chápať význam blízkeho vzťahu s Ježišom Kristom,“ hovorí Raef. Ale veci sa začali zhoršovať, keď si môj otec všimol, že som prestal pravidelne chodiť do mešity ako kedysi. 

Vtedy Raefov otec objavil vieru manželského páru a požadoval, aby opustili dom a dedinu. 

“Objavili sme bezpečnú komunitu” 

Raef prišiel o prácu – jediný zdroj príjmu rodiny – aj o dom a upadol do depresie. Uprostred každodenných problémov sa spolu so Sawsan cítili stratení, nedokázali nájsť pokoj, dokonca zvažovali, či ich rozhodnutie nasledovať Ježiša bolo správne. 

Vtedy stretli miestnych partnerov Open Doors a vďaka vašim modlitbám a darom získali záblesk nádeje.  

"Stretli sme sa s mnohými duchovnými, psychologickými a finančnými problémami," hovorí Raef. „Zachránili sme sa však vďaka službe, ktorá nám poskytla podporu vo všetkých smeroch. Pomohli nám nájsť miesto na pobyt a dokonca mi poskytli prostriedky na získanie vozidla, čo mi umožnilo prepravovať tovar a znovu získať príjem na zabezpečenie svojej rodiny.  

„Nielen to, bola nám ponúknutá aj psychologická podpora prostredníctvom poradní a podpora pre náš duchovný rast prostredníctvom skupiny učeníkov. Objavili sme bezpečnú a starostlivú komunitu, ktorá nás bude aj naďalej sprevádzať na našej ceste.“ 

Prosím, pokračujte v modlitbe za Raef a Sawsan. Hoci našli novú silu, ako konvertiti z islamu musia naďalej žiť dvojitým životom a svoju vieru držať v tajnosti. 

Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad a foto z Open Doors

Next