Blogs

« Back

Pri službe veriacim v Číne sa po smútku vynárajú úsmevy

Pri službe veriacim v Číne sa po smútku vynárajú úsmevy

Služba miestnych partnerov Open Doors našej prenasledovanej rodine často znamená jednoducho byť prítomní, sedieť, počúvať a modliť sa s nimi. Práve to precítila Jinyi* z Číny – a malo to na ňu hlboký vplyv

Jinyi bola izolovaná a uzavretá, neotvorila sa ľahko. Jej manžel, Jianhong*, bol vo väzení za svoju vieru, čo viedlo k vážnym ťažkostiam, vrátane odmietnutia ich miestnym spoločenstvom, pretože sa báli, že budú pozorovaní cirkevným štátnym úradom.

„Keď sme ju prvýkrát oslovili, bola veľmi neochotná sa s nami stretnúť,“ hovorí Li*, miestny partner Open Doors. "Je možné, že sa rozhodla uzavrieť svoje srdce ako obranný mechanizmus po tom, čo ju odmietli jej spoluveriaci."

Prečo je Jianhong vo väzení?

Keď Jianhong a jeho spolupracovník Zirui* založili svoju mládežnícku skupinu, bolo tam asi 20 ľudí. Zaznamenali neuveriteľný rast, pravidelne sa stretávalo 200 ľudí. Ale úrady sa o tom dozvedeli a odporučili skupine, aby sa zaregistrovala vo vládou kontrolovanom vlasteneckom hnutí Troch samých. Jianhong a Zirui odmietli, pretože sa obávali, že kontrola štátu ohrozí ich prácu.

Bola to pozoruhodne odvážna vec, ktorá vystavila celú skupinu riziku prenasledovania – a to sa aj potvrdilo.

Pred dvoma rokmi polícia zaútočila počas bohoslužieb a zatkla takmer 90 ľudí. Väčšina bola prepustená po 24 hodinách, ale Jianhong a Zirui, ktorých domovy boli tiež prehľadané, boli odvlečení a zadržaní pod obvinením z podvodu. Jianhong si odpykáva tri a pol ročný trest a musí zaplatiť ekvivalent približne 6 500 libier. Zirui je tiež vo väzení, ale dĺžka jeho trestu nie je jasná.

"Konečne vidím na jej tvári veľký úsmev"

Keď boli Li a jeho tím upozornení na situáciu, oslovili Jinyi a školopovinné deti páru. Po jej počiatočnej zdržanlivosti strávili čas modlitbou za rodinu. "Chvála Bohu za otvorenie Jinyiho srdca!" hovorí Li. "Konečne bola ochotná sa s nami stretnúť."

Spočiatku bol rozhovor povrchný. „Jinyi odpovedala len veľmi stručne, keď sme sa pýtali,“ spomína Li. "Postupne Jinyi otvárala svoje srdce viac a viac. Budovanie vzťahu a dôvery si vyžaduje úsilie a čas." Jinyi sa odvtedy vrátila do práce a kostola. „Ďakujeme, že ste nás navštívili,“ hovorí často.

"Konečne vidím na jej tvári široký úsmev," hovorí Li. "Cítim sa povzbudený keď som svedkom zmeny. Jej vďačnosť nám ukazuje dôležitosť služby v prítomnosti.”

Vaše modlitby a podpora umožňujú miestnym partnerom, ako je Li a jeho tím, byť prítomní veriacim postihnutým prenasledovaním v Číne aj mimo nej. Byť po ich boku, aby sme im poskytli útechu, načúvanie a modlitbu, je kľúčovou súčasťou pomoci našej prenasledovanej rodine, aby pevne obstála vo svojej viere. Ďakujem!

 

*Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Foto a preklad z Open Doors