Blogs

« Back

Severokórejská žena, ktorá prešla cez hranice rozpráva svoj príbeh. Čína opätovne potvrdzuje rozhodnutie deportovať utečencov

Severokórejská žena, ktorá prešla cez hranice rozpráva svoj príbeh. Čína opätovne potvrdzuje rozhodnutie deportovať utečencov

Čínski miestni predstavitelia vydali nové varovanie pre severokórejských prebehlíkov a prehlásili, že ak ich nájdu, vrátia ich do Severnej Kórey. Ako ten proces vyzerá? Young*, ktorá dvakrát utiekla zo Severnej Kórey, rozpráva svoj príbeh

Podľa Daily NK čínski miestni predstavitelia poslali nové varovanie severokórejským utečencom v ich oblasti, že čínsky postoj voči nim zostáva nezmenený. 

„Čína ich nepovažuje za utečencov, ktorých treba chrániť podľa Deklarácie ľudských práv, ale za nelegálnych prisťahovalcov, ktorých možno repatriovať,“ hovorí Simon Lee*, koordinátor Open Doors pre Severnú Kóreu. 

Medzi týmito utečencami sú aj kresťania alebo ľudia, ktorí boli počas pobytu v Číne v kontakte so spoločenstvami, duchovnými alebo misionármi, ktorým v prípade prichytenia potenciálne hrozia prísnejšie tresty.  

"Každá osoba, ktorá je zatknutá v Číne a potom poslaná späť, bude mučená a vypočúvaná," ​​hovorí Lee. „Vyšetrovatelia sa budú pýtať, či ste videli Bibliu, či ste boli v kostole alebo či ste sa stretli s nejakými misionármi. Ak na niektorú z týchto otázok odpoviete „áno“, pokúsia sa zistiť, či ste sa stali kresťanom. Čím ste zrelší kresťan, tým tvrdší trest. V najhoršom prípade vás pošlú do pracovného tábora pre politických väzňov bez šance na prepustenie.“ 

Lee potvrdzuje, že v Číne rastie napätie medzi utečencami. „Došlo k vlnám zatýkania a repatriácií. Iní boli varovaní, najmä ženy, ktoré sú vydaté za čínskych mužov. Často sú predávané do manželstva a hoci je pre nich život ťažký, často je lepší ako život, ktorý viedli v Severnej Kórei. Tiež môžu takto pomôcť svojim rodinám." 

„Našli ste si zlého priateľa“: Príbeh Youngy 

Partneri Open Doors hovorili s bývalou väzenkyňou So Young*, ktorá im vysvetlila, čím si prešla po tom, čo bola zatknutá. „Chystala som sa zúčastniť stretnutia ďalších kresťanských, severokórejských utečencov. Nevedela som, že ich zatkli deň predtým. Keď som otvorila dvere, zrazu ma niekto chytil za ruky. Bol to policajt. 

„Bola som šokovaná, paralyzovaná. Nevedela som, čo sa deje. Autom ma priviezli na neďalekú policajnú stanicu. Cestou som sa spýtala: ,Prečo ste ma zatkli?' 

"Zasmiali sa a povedali: "Našli ste si zlého priateľa." 

Takže Young bola v čínskom väzení jeden týždeň a musela podať vyhlásenie o tom, prečo prišla do Číny, či bola vydatá (ona bola) a prečo sa zúčastnila biblického štúdia.

„Mala som šťastie, že ma nezatkli spolu s ostatnými ženami,“ hovorí. „Nemohli poprieť, že navštevovali biblické štúdium. Ale ja som si vedela poradiť. Povedala som, že nie som vydatá a že som len prišla navštíviť priateľa, keď ma chytili. Povedala som im, že o biblickom štúdiu nič neviem. Po týždni ukončili vyšetrovanie a rozhodli sa poslať ma späť do Severnej Kórey. 

Spútali ju a dali do dodávky. „Auto prišlo na most a zastavilo sa priamo v strede. Na druhej strane mosta ma čakali predstavitelia Severnej Kórey. Vzali ma na policajnú stanicu, ktorú prevádzkuje Tajná bezpečnostná agentúra. Polícia odo mňa požadovala, aby som napísala správu o mojom rodinnom zázemí a čase, ktorý som strávila v Číne. Povedala som im, že si nepamätám nič zo života mojej rodiny, ale oni už presne vedeli, kto som a kto je moja rodina.“ 

Čoskoro ju previezli na miestnu policajnú stanicu blízko miesta, kde predtým bývala. "Aspoň mi teraz mama mohla nosiť jedlo každý deň." 

Nespravodlivý súdny proces  

Medzitým ju polícia takmer každý deň neustále žiadala, aby spísala protokol. „Dokázala som napísať tú istú správu najmenej desaťkrát s presne rovnakými faktami. To bolo dôležité. Snažili sa zistiť, či som neklamala. Preto som to musela písať tak často. Tiež sa ma pýtali veľa otázok a zbili by ma, keby som sa pomýlila. Ale bola som veľmi dôsledná a nepovedala som im o tom, že som sa vydala za Číňana a mala som s ním dieťa. To je vážny priestupok. Tiež som im nepovedala, že som chodila do kostola a navštevovala biblické hodiny.“ 

Po niekoľkých mesiacoch vo väzení ju priviedli na súd. Sudca sedel za stolom a ja som sedela pred ním s veľkou severokórejskou vlajkou za mnou. Nebol tu žiadny právnik, ktorý by ma obhajoval. Sedela som pred ním, ruky za chrbtom, za mnou stáli dvaja strážcovia. Sudca bol na začiatku veľmi milý. Slušne sa ma opýtal: „Ako sa k vám správali? Boli ste zbitá? Boli vaše práva porušené?' " Odpovedala som: „Nie, pane." Som si istá, že žiadny väzeň by sa neodvážil priznať, že jeho práva boli pošliapané. 

Ale tón sudcu sa zmenil, keď sa začal pýtať ďalej.  

"Prečo ste zradili našu krajinu?" Kričal tak nahlas, že som jeho otázke takmer nerozumela. 

"Potrebovala som peniaze," povedala som. "Vždy som plánovala vrátiť sa." 

„Celé pojednávanie trvalo len 15 alebo 20 minút. Potom som dostala maximálny trest: päť rokov nútených prác a ‚prevýchovu‘.“ 

Život v „prevýchovnom“ tábore 

„Keď vyslovil rozsudok, nič som necítila,“ pokračuje. „Vedela som, že toto je to, čo ma čaká. Do pracovného tábora ma nepriviedli hneď. Vo väzení som strávila ešte desať dní. Počas tohto obdobia sa môžete proti rozsudku odvolať, ale nikto to neurobí. Nemá to význam." 

Keďže So Young nikdy nepriznala, že išla študovať Bibliu, bola potrestaná iba za nezákonné prekročenie hranice. Neposlali ju do pracovného tábora pre politických väzňov, ale do takzvaného prevýchovného tábora. 

„Nepamätám si, čo sa presne stalo, keď ma prijali do tábora. Viem len, že mi kontrolovali zdravotný stav a či nemám nejaké nákazlivé choroby. Muži a ženy boli okamžite oddelení. Ženy museli ísť doľava. Na moje prekvapenie sa ma opýtali, akú prácu chcem robiť. Chcela by som napríklad pracovať na poli? Povedala som im, že som celkom dobrá v ručných prácach. Tak ma pridelili do ‚výrobne parochní‘. Každý týždeň som musela vyrobiť určitý počet parochní. Neviem, kam išli. Možno pre Pchjongjang alebo Čínu. Viem len, že naše produkty používali na získanie cudzej meny. 

„Budova, v ktorej som bývala, mala štvorcový tvar a v dvoch rohoch mala dve časti na spanie. Pri druhej stene bolo naše pracovisko. Bolo nás deväť skupín s 15 ľuďmi v skupine. Spali sme na starej podlahe, ale nedostali sme prikrývku.” 

Našťastie ju jej rodina mohla podporiť a priniesť jej niečo z domu, kým bola uväznená. „Dali mi deku a každé tri mesiace mi mama priniesla tri alebo štyri tašky plné jedla a iných potrebných vecí,“ spomína si So Young. „Samozrejme, potrebovali podplatiť dozorcov a o to, čo som dostala, som sa musela podeliť s vojakmi a ostatnými väzňami, ale asi polovicu z toho, čo bolo vo vreciach, som mohla použiť pre seba.  

Bez vonkajšej pomoci je naozaj ťažké prežiť pracovný tábor. 

Trest, špióni a pohreby 

Jej najživšou spomienkou na tábor je stres, ktorý cítila, keď dosiahla svoj týždenný limit. „Ak sme to nezvládli, alebo ak niekto urobil ďalšiu chybu, všetci sme boli potrestaní. Nútili nás stáť dve-tri hodiny vonku v daždi. Tieto chyby mohli byť veľmi malé. Napríklad sme mohli prijímať jedlo od našich rodín, ale niektoré potraviny, ako napríklad olej na varenie, boli zakázané. Ak to vojak našiel, všetci boli potrestaní." 

Young tiež nemohla nikomu dôverovať. „V našich skupinách bolo veľa špiónov. Nevedeli sme, ktorí to sú, ale po nejakom čase získate predstavu. Keď stráže znova a znova volajú tých istých ľudí, je celkom zrejmé, že pre nich špehujú.“ 

Najšokujúcejšia vec, ktorú zažila? „Bolo to po niekoľkých dňoch v tábore. Spolu s tromi ďalšími väzňami som dostala príkaz pochovať 25-ročné dievča, ktoré zomrelo. Musela som ju držať za vlasy a hlavu. 

„Niekedy, keď som dostala príkaz ísť von po drevo z hôr, prišla som na miesto, kde bolo pochovaných veľa ľudí. Videla som toľko kostí. Toto miesto, kde som žila, bolo to najstrašnejšie miesto na svete. Naozaj by som tu nechcela zomrieť." 

Spolu so svojou rodinou  

Každý večer So Young a ostatní väzni absolvovali ideologické školenie od 19:30 do 22:00. „Nepridelili nám učiteľa,“ hovorí. „Len sme dostali učebnicu a noviny a museli sme si to naštudovať sami. Zvyčajne sme tento čas využili na vzájomné rozhovory. Ľudia si rozprávali svoje príbehy. Niektorí boli vo väzení za útek do Číny, iní za krádež peňazí alebo dokonca niekoho zabili. Keď sa stráže priblížili, prestali sme sa rozprávať. Bolo to skoro ako v škole." 

V tábore nebolo nič pozitívne – len keď prišla matka So Young. "Vždy som sa  rozplakala, keď som ju videla," hovorí. „Naozaj som chcela prežiť a správala som sa najlepšie, ako som vedela. Stala som sa vzornou väzenkyňou a po dva a pol roku v tábore ma prepustili. Vonku ma čakala mama. Jedna z prvých vecí, ktoré urobila, bola, že ma vzala na trh, aby sme si mohli kúpiť nejaké jedlo. Ale povedala mi, aby som nejedla príliš veľa. Moje telo si opäť potrebovalo zvyknúť na jedlo ako u normálneho človeka. Keď som prišla domov, uvidela som svojich mladších bratov. Nevidela som ich roky a ani si nepamätali moju tvár.“ 

Konečne sloboda v Južnej Kórei  

O niekoľko rokov neskôr sa jej opäť podarilo utiecť zo Severnej Kórey. Zavolala svojmu čínskemu manželovi.  

“ Bol prekvapený, keď počul môj hlas. 'Si nažive?' povedal. "Myslel som, že si zomrela." 

“ Zasmiala som sa.  „Volám ťa živá! Prosím, príď po mňa.“ Dala som mu adresu. Okamžite sadol do auta a o pár hodín prišiel. Išli sme domov. Môj syn, ktorý mal 13 rokov, keď som ho naposledy videla, veľmi vyrástol. Teraz z neho bol silný 18-ročný chlapec. Sotva som ho spoznala." 

Krátko nato sa rodina rozhodla odísť do Južnej Kórey. „Môj manžel išiel najprv zarobiť nejaké peniaze. Vlastne nechcel, aby som šla aj ja, pretože som musela ísť ilegálne, cez nebezpečné horské cesty a cez džungle Vietnamu, Laosu a Thajska. Ale bola som veľmi tvrdohlavá a aj tak som šla. 

„Zaplatila som prevádzačovi a spolu s ďalšími dvoma ženami sme utiekli z Číny. Mali sme veľké šťastie, že všetko išlo hladko, hoci sme museli deväť hodín liezť vysokými horami. Predchádzajúcu skupinu, ktorá išla rovnakou cestou, zastrelili vojaci v Laose. Cesta z Číny do Thajska nám trvala takmer mesiac. Tam som zostala v oficiálnom utečeneckom tábore a o mesiac neskôr ma priviezli do Južnej Kórey. 

Chvála Bohu, So Young teraz žije bezpečne v Južnej Kórei so svojou rodinou. Mnohí utečenci ako ona sú však stále uväznení v Číne. Prosím, modlite sa, aby ich Boh ochránil a naplnil svojím pokojom, ktorý „prevyšuje každé chápanie“ (Filipanom 4:7).   

 

Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

 

Foto a voľný preklad z Open Doors