Blogs

« Back

Islamskí militanti Fulani pokračujú v zabíjaní kresťanov v celej Nigérii

Islamskí militanti Fulani pokračujú v zabíjaní kresťanov v celej Nigérii

Kresťania v Nigérii naďalej čelia smrteľným útokom islamských extrémistov. Počas minulého týždňa zabili moslimskí ozbrojenci Fulani najmenej 19 kresťanov. Vyhrážali sa aj moslimským konvertitom, ktorí prešli na kresťanstvo a ničili plodiny pestované kresťanskými farmármi. Tu sú podrobné správy z rôznych štátov Nigérie:

Južná Kaduna

7. júna bol muž z kmeňa Fulani v ohrození života za to, že opustil islam a nasledoval Krista. Islamskí extrémisti Fulani zaútočili 2. júla na dedinu Loh v okrese Kauru, pričom sa zamerali na kresťanskú rodinu, ktorá poskytovala útočisko tomuto kresťanovi Fulani. Keďže sa im nepodarilo nájsť muža, extrémisti z Fulani zabili troch členov rodiny: Jummai Razora vo veku 5 rokov; Sarah Razora vo veku 12rokov a Jummai Aruwa, vo veku 83 rokov. 

Pracovníci organizácie International Christian Concern (ICC) muža z Fulani bezpečne premiestnili. Zamestnancovi ICC povedal, že jeho dobytku sa zmocnili jeho moslimskí bratia Fulani a požiadal o modlitby, aby zostal silný vo svojej viere a tým ovplyvnil ostatných moslimov. 

Štát Katsina

V skorých ranných hodinách 2. júla banditi zabili doktora Tiri Gyan Davida, kresťanského lektora na Federálnej univerzite Dutsin-Ma, a uniesli jeho dve deti. K útoku došlo v štvrti Yarima a očití svedkovia uviedli, že teroristi vtrhli so sofistikovanými zbraňami, čo spôsobilo rozsiahlu paniku. Veliteľstvo štátnej polície Katsina potvrdilo incident a prisľúbilo ďalšie informácie. Manželka doktora Davida požiadala o modlitby a vládny zásah, aby zabezpečila prepustenie svojich detí. 

Štát Benue

V noci 2. júla zabili islamskí extrémisti Fulani 11 kresťanov v dedine Ayati-Sai v okrese Ukum. Predtým, 1. júla, boli zabití traja ľudia z tábora Agagbe Internally Displaced Persons, ktorí sa vracali zo svojich fariem. Extrémisti zničili aj vládny majetok vrátane zariadení Nezávislej národnej volebnej komisie (INEC). V reakcii na to vláda štátu Benue zaviedla v postihnutých komunitách zákaz vychádzania. 

Štát Plateau

Fulanskí pastieri pokračovali v ničení ornej pôdy v obciach okolo Miango. Počas posledných dvoch mesiacov bolo zabitých 17 kresťanov. Nedávno boli zabití dvaja ľudia v dedine Maiyanga, ktorá sa nachádza v okrese Kwall v okrese Bassa. Zamestnanci ICC zdokumentovali pokračujúce násilie a ničenie fariem zo strany extrémistov z kmeňa Fulani. 

„Situácia kresťanov v Nigérii je naďalej vážna, s neustálymi útokmi zo strany islamských extrémistov zameraných na konvertitov, komunity a poľnohospodárske živobytie,“ uviedol zamestnanec ICC. "Medzinárodné spoločenstvo a miestne orgány musia riešiť tieto porušenia ľudských práv a podporovať postihnuté komunity."

Preklad z  International Christian Concern

Foto: František Bašo