Blogs

« Back

"Boh nás nenechá samých!": Príbeh Narendrana a Kavity o zázrakoch, prenasledovaní a nádeji v Indii

„Boh urobil veľa zázrakov,“ hovorí Narendran*. Tieto štyri slová sú pre každého inšpirujúce – a určite pomohli Narendranovi a jeho manželke Kavite* v službe v indickej dedine. Pomohlo im to, že vedeli, aký mocný a láskavý je ich Boh, pretože kvôli tejto službe museli veľa pretrpieť.

Vďaka zázrakom Narendran prvýkrát spoznal Ježiša. „Patril som do tradičnej hinduistickej rodiny. Naša rodina sa dozvedela o Pánovi po tom, čo zakúsila zázračné vyslobodenie z našich problémov a chorôb,“ hovorí. "Odovzdal som svoj život Pánovi." 

Tieto udalosti pokračovali, keď sa Narendran a Kavita presťahovali do ich dediny. Narendran spomína na jeden z mnohých príkladov: „Pacient s rakovinou, kde už  lekári prestali dúfať vo vyliečenie, získal uzdravenie prostredníctvom našich modlitieb. Ľudia začali veriť v Ježiša a spoločenstvo rástlo.“

Povesť o zázračnom Bohu sa rozšírila a čoskoro do kostola prišlo 40 nových veriacich. Takmer každý v dedine bol hinduista, tu cirkevné spoločenstvo mnoho rokov nečelilo odporu ani prenasledovaniu. Žiaľ, pomaly sa to začalo meniť.


V dedine sa začína prenasledovanie

Aj keď spoločenstvo rástlo a smelo svedčili o Božej dobrote a nádeji Evanjelia, Narendran cítil, že ho Pán pripravuje na ťažké časy, ktoré ho čakajú. „Ešte predtým, ako sa veci začali diať, bol som v duchu vedený modliť sa túto modlitbu: ‚Pane, prosím, chráň nás pred všetkými problémami‘,“ hovorí. „V sebe som mal otázky, ale naďalej som sa modlil túto modlitbu. Teraz už viem, že táto modlitba mala nejaký účel.“

Prenasledovanie sa začalo počas novoročnej bohoslužby. Keď sa veriaci zhromaždili, Narendran a Kavita si všimli, že do kostola vchádzali mladí ľudia. "Mysleli sme si, že sú to nejakí noví ľudia, ktorí sa pripoja k stretnutiu," vysvetľuje Narendran. "Po nejakom čase však opustili kostolnú sálu."

Nemysleli na to, kým po skončení bohoslužby nevyšli von. „Boli sme šokovaní, keď sme videli, že topánky veriacich, ktoré zostali pred kostolom, boli rozrezané na kusy nožmi,“ spomína Narendran. "Nemohli sme pochopiť, čo sa stalo."

Rozhodli sa nekonfrontovať zodpovedných ľudí, pretože chceli zachovať pokojné vzťahy s hinduistickým obyvateľstvom dediny. Ale prenasledovanie sa len stupňovalo.

Prenasledovatelia sa snažia zastaviť kresťanský pohreb

Po tejto zvláštnej udalosti sa prenasledovanie stalo ešte výraznejším. Narendran spomína na čas, keď sa spoločenstvo pripravovalo na pohreb. Keď spolu s ďalšími veriacimi niesli truhlu na cintorín, zastavila ich skupina mladých extrémistov. Hovorili, že na cintoríne nemôžu byť pochovávaní kresťania – iba hinduisti. 

"V minulosti sme urobili toľko pohrebov na dedinskom pohrebisku a neboli žiadne problémy," hovorí Narendran. „Tentoraz ma títo mladí ľudia prerušili a nechali ma dve hodiny čakať. Chceli ma len potrápiť."

O zopár dní neskôr sa Narendran a Kavita zhromaždili s niekoľkými ďalšími kresťanmi, aby sa v noci modlili. Niektorí mladíci prišli k bráne kostola a začali na Kavitu kričať: „Prečo robíš taký hluk? Nemôžete tu vykonávať takéto modlitby!"

Kresťania ukončili svoje modlitby a vydali sa domov – boli však násilne zadržaní. „Kričali na veriacich, urážali ich a začali môjho manžela biť,“ hovorí Kavita. "Všetci zhromaždení kresťania utiekli do svojich domovov."

Násilne napádaný a odmietnuté ošetrenie v nemocnici

Narendran rozpráva, čo sa stalo potom. „Udierali ma do očí, roztrhali mi košeľu a surovo ma bili,“ hovorí. „Potom začali biť moju ženu; upadla do bezvedomia." Útočníci z miesta činu utiekli, pričom dvojica utrpela silné zranenia, ktoré ich ešte stále trápia.

Kavitu a Narendrana prišla odviezť sanitka do nemocnice – no utrpenie páru sa neskončilo. Útočníci povedali vodičom sanitky, aby sa o útoku nezmieňovali, a extrémisti ovplyvnili lekárov, takže Narendran a Kavita neboli náležite ošetrení. Až keď zasiahli ďalší duchovní a právnik, manželom poskytli potrebnú lekársku starostlivosť. 

Kvôli zraneniam a oneskorenému ošetreniu boli týždeň hospitalizovaní. Kým tam boli, extrémisti využili príležitosť a zničili kostol.

Partneri Open Doors stoja pri Narendranovi a Kavite

Kým boli Narendran a Kavita v nemocnici, miestni partneri Open Doors sa dozvedeli, čo sa stalo. Hneď sa išli modliť s párom a povzbudzovali ich. Vďaka podporovateľom Open Doors, ako ste vy, boli partneri schopní poskytnúť páru potraviny, pretože mali problémy so zabezpečením základných potrieb svojej rodiny.

Prenasledovanie malo výrazný dopad na cirkevnú obec. Narendran nemôže ísť von, ani na návštevu členov spoločenstva, pretože sa bojí extrémistov. A spoločenstvo sa po násilí zmenšilo.

„Polovica veriacich po tomto incidente prestala chodiť do kostola, pretože extrémisti išli do každého z ich domov a vyhrážali sa im strašnými následkami, ak sa budú naďalej stretávať na bohoslužbách,“ hovorí Kavita. „Ostatní veriaci, ktorí prichádzajú do kostola, sa tiež veľmi boja. Nechcú sa rozprávať s duchovným a hneď po bohoslužbe opustia kostol. Nemôžeme sa v noci zhromažďovať k modlitbám alebo slobodne uctievať Pána. Prestali sme používať hudobné nástroje, tlieskať rukami či dokonca hlasno spievať.“

Dlhodobá podpora a nádej

Narendran a Kavita majú teraz oveľa nižší príjem, keďže sa spoliehali na pomoc od spoločenstva. Našťastie vaše dary a modlitby mohli opäť pomôcť. Keď sa partneri Open Doors dozvedeli o situácii páru, kúpili im šijací stroj, vďaka čomu si otvorili krajčírstvo.

Narendran a Kavita považujú túto pomoc za jasný príklad Božej prozreteľnosti. „Keď sa Eliáš bál a skrýval sa, prišiel k nemu Pánov anjel, dal mu jesť a povzbudil ho, aby povedal: ‚Vstaň a jedz, lebo cesta je príliš dlhá,‘“ hovorí Kavita. „Rovnako, keď sme sa trápili a trápili nás, partneri Open Doors nás podporili modlitbou a praktickou pomocou, vďaka ktorej môžeme pokračovať v našej službe. 

„Žili by sme v strachu a úzkosti, keby ste nám neprišli na pomoc. Uvedomili sme si, že nie sme sami. Boží ľud stojí s nami v našich ťažkostiach a podporuje nás modlitbou.“

Odhodlaní pokračovať vo svojej službe

Napriek pretrvávajúcim výzvam sú Narendran a Kavita odhodlaní zostať blízko pri Pánovi a nenechať sa ničím odtrhnúť od ich povolania. Pokračujú vo svojej službe v tej istej dedine a dúfajú v Pána, že bude s nimi a povedie ich.

"Boli sme smutní pri pomyslení na to, prečo sa nám tieto veci stali," hovorí Kavita, ktorá stále trpí fyzickými a emocionálnymi dopadmi útoku. „Nemohli sme na incident zabudnúť a celé dni sme sa nedokázali dostať z duševnej traumy. Mysleli sme si, že nemôžeme pokračovať v službe, ale Pán nás posilnil svojím Slovom, ktoré hovorilo: ‚Neboj sa, lebo ja som s tebou.' (Izaiáš 41:10) Boli sme povzbudení a teraz vieme, že prenasledovanie nám pomohlo stať sa silnejšími vo viere – a že Boh ho použije na to, aby požehnal našu službu.“

Dodáva: „Prosím, modlite sa za naše deti; všetci sa po incidente bojíme. Modlite sa, aby Pán vždy chránil nás a naše deti."

Sv. Písmo hovorí: ‚V tomto svete budete mať súženie. Ale majte odvahu, ja som premohol svet,“ hovorí Narendran s odkazom na Jána 16:33. „Verím, že Boh nás nenechá samých a že nás nič nemôže odlúčiť od Božej lásky. Čím viac budeme čeliť prenasledovaniu, tým viac Pán požehná našu službu. Máme nádej v Boha do našej budúcnosti!”

Dnes môžu vaše dary a modlitby pomôcť odvážnym indickým kresťanom ako Narendran a Kavita. To znamená, že sa pripájate k ich odvážnej službe. Ďakujem!

*Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Zdroj a foto: Open Doors