Blogs

« Back

„Boh nie je Bohom sklamania“: služba prináša ovocie v Číne

„Boh nie je Bohom sklamania“: služba prináša ovocie v Číne

Kresťania v Číne sú premieňaní tým, čo Boh robí prostredníctvom miestnych partnerov Open Doors. Oni zdieľajú to, čoho sú svedkami

Byť kresťanom v Číne stojí pre každého veriaceho veľkú cenu. Štát prísne monitoruje náboženské praktiky, dokonca aj online, a kresťania môžu byť zatknutí a uväznení za vedenie domácich cirkví. Ale je to ešte ťažšie, ak ste konvertovali z inej viery.

Hollace* je miestnym partnerom Open Doors na severozápade Číny. Jeho služba je určená pre veriacich z moslimského prostredia, ktorí čelia prenasledovaniu zo strany čínskych úradov aj zo strany tých, ktorí majú pocit, že zradili islam. Je svedkom veľmi ťažkých vecí, ale vidí aj Božiu dobrotu. V nedávnom liste priaznivcom Open Doors avizoval:

„Som vďačný, že naša práca nie je márna,“ píše. „Vodcovia, ktorých som predtým navštevoval, sa báli, že budú sledovaní a monitorovaní, a tak sme sa prestali stretávať. Ale Boh nie je Bohom sklamania a všetko sa deje podľa Jeho času.“

Jeho služba teraz prináša ovocie. Miestni vodcovia podzemnej cirkvi sa s ním chcú znova stretnúť, aby získali modlitebnú podporu a povzbudenie.

Biblická služba proti domácemu násiliu

Osobitným problémom v regióne je domáce násilie a miestni veriaci sa čoraz viac snažia byť schopní pomôcť v tejto oblasti, aby mohli hovoriť a konať proti tomuto škodlivému trendu.

„V rodine je domáce násilie bežné. Mlátenie manželiek je v ich kultúre považované za normálne a akceptované,“ hovorí Hollace. „Je načase potrebné kázať slová Biblie, aby sa viac rodín mohlo obnoviť a premeniť prijatím zdravých a správnych hodnôt.

Hollace hovorí s potešením, že táto potreba narastá. Hovorí: „V poslednom čase ku mne prišli tri páry, ktoré som pravidelne navštevoval! Chcú byť vyškolení na službu v oblasti rodiny a manželstva.“

Ďakujem – a pokračujte v modlitbe

„Chválime Boha za vypočutie modlitieb a za túto úžasnú zmenu,“ dodáva Yingfei*, ďalší partner Open Doors v regióne. „Ďakujem za modlitby od rodiny Open Doors a podporovateľov. Viac ľudí je ochotných vstať a slúžiť, aj keď sa priestor zužuje.

Ako hovorí Biblia, ‚Božie slovo je živé a účinné. Ostrejšie než ktorýkoľvek dvojsečný meč, preniká dokonca až k rozdeleniu duše a ducha, kĺbov a drene; posudzuje myšlienky a postoje srdca.“ (Hebrejom 4:12) Slovo je ostrejšie ako akýkoľvek dvojsečný meč a má v sebe živú silu.“

Yingfei dodáva: „Prosím, pripojte sa k nám v modlitbách, aby viac párov v oblasti kde pôsobí Hollace, počúvalo Božie Slovo a aby v ich srdciach a dušiach pôsobila premieňajúca sila.“

Tréning prežitia pri prenasledovaní

V strednej Číne medzitým partneri Open Doors nedávno poskytli trojdňový tréning prežitia v prenasledovaní pre približne 50 cirkevných predstaviteľov a cirkevných pracovníkov. Zatiaľ čo prenasledovanie kresťanov je v Číne veľmi rozšírené, mnohí veriaci si to neuvedomujú a sú naň zle pripravení, kým toto prenasledovanie nezažijú.

 „Toto je pre spoločenstvo veľmi potrebné,“ vysvetľuje Guo*, miestny partner, ktorý pomohol zabezpečiť školenie. "Mnoho kresťanských spoločenstiev zažíva rôzne typy prenasledovania, no nevedia, ako reagovať."

„Naučenie sa spôsobov, ako reagovať na prenasledovanie, vo mne veľmi rezonuje, je pre veriacich nevyhnutné,“ hovorí Zicheng*, jeden z účastníkov tohto školenia. „Je tiež dôležité dozvedieť sa, kto je Boh, postavenie Jeho cirkvi a spoznať Božie dary, ktoré dal svojim deťom. Musíme sa dobre vyzbrojiť Jeho slovom, aby sme mohli vziať svoje duchovné zbrane a bojovať v duchovných bitkách.“

„Musíme sa spoliehať na Jeho lásku“

„Uprostred prenasledovania sa musíme najmä spoliehať na Jeho lásku, aby sme vydržali a odpustili,“ dodáva ďalší účastník, Yunlong*. Veriaci Weihao* hovorí: „Obzvlášť mi pripomenul ako je dôležité sledovať svoje činy a modliť sa, aby sme neupadli do pokušenia."

Partneri Open Doors pokračujú vo vývoji tohto školenia, aby zahŕňalo viac miestnych prípadov, aby sa ešte viac prepojilo so skúsenosťami každodenného života čínskych veriacich. „Modlite sa, aby tieto postupy mali vplyv a transformovali sa do ich životov,“ prosí Yingfei.

Ďakujeme Bohu za požehnanie, ktoré vylieva na svoje deti v Číne, lebo čelia takémuto odporu, dohľadu a prenasledovaniu. Prosím, pripojte sa k čínskej cirkvi a proste, aby sme sa každý deň premieňali na Jeho podobu.

Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Voľne preložené

Foto a preklad z Open Doors